NOU PROJECTE: RERE EL VENT DE L’ANARQUISME.
 • 28
 • 04
Rere el vent de l'anarquisme

TORNEM A RODAR AMB LA FORÇA QUE ENS DÓNA EL VENT DE L’ANARQUISME.

Després de tots el que ens ha tocat passar i el mal gust de boca que ens va deixar l’estrena al límit de la pandèmia de la nostra darrera producció PARADÍS PINTAT, amb la impossibilitat d’haver pogut rodar-la tant com ens hagués agradat tornem amb un nou projecte: RERE EL VENT DE L’ANARQUISME, tornarem a rodar amb la força que ens dóna el vent de l’anarquisme i, això vol dir tornar preparar escaletes, entrevistes, equips de filmació, àudio… 

RERE EL VENT DE L’ANARQUISME serà la història de Josep Llunas i Pujals, el teòric de l’anarquisme més important als Països Catalans del segle XIX, un personatge polièdric que no es centrà en un sol àmbit de treball i d’acció al llarg de la vida: impressor, periodista, esportista pioner, poeta, maçó, catalanista antirenaixentista i molts cops represaliat.

Nascut l’any 1852 a Reus, de ben petit es traslladà amb la seva família a Barcelona on s’inicià en la professió de tipògraf, modulant a partir d’aquí el seu pensament polític cap a l’anarquisme, fins a convertir-se en el més importat teòric de l’anarcocol·lectivisme del XIX a la Península Ibèrica.

Aquest documental vol recuperar de l’oblit a través de la vindicació de Llunas i Pujals tota una època, la de la segona meitat del segle XIX – un moment força ignorat en el relat històric generat després de la mort de Franco -. RERE EL VENT DE L’ANARQUISME ens servirà per endinsar-nos en uns anys on el lliurepensament estava a primera ordre del dia, un món habitat per maçons, feministes, obrers, federalistes, espiritistes i molts més.

Encarem aquest nou projecte amb el suport i assessorament de Jordi Martí i Font, doctor en Filologia catalana amb la tesi Josep Llunas, la literatura obrerista i la construcció de l’anarquia en català al segle XIX. El documental també comptarà amb la presència de destacats historiadors del moviment obrer als Països Catalans com: Teresa Abelló; Dolors Marin; Ferran Aisa; Manuel Vicente i Xavier Diez.

Per fer realitat el projecte hem iniciat una campanya de crowdfunding a Verkami amb la intenció de recollir els fons necessaris per enllestir la producció. Entre les diverses recompenses per als mecenes hi ha:

 • l’Obra Teòrica completa de Llunas i Pujals editada per Martí Font.
 • La participació en el rodatge d’una de les seqüències del documetal: un recital de poemes de Llunas i Pujals amb Martí Sales; Núria Martínez-Vernis; Meritxell Cucarella; Roger Pelàez; Pepa Plana i Martí Caño.
 • O un taller de glosa inspirat en la poesia popular del XIX impartit per Trä, duet que també serà el compositor de la banda sonora de RERE EL VENT DE L’ANARQUISME.

 

 

More News
 • 14 des. 2018
 • 0
Al Camp de Tarragona fa més de quaranta anys es va imposar un model de desenvolupament econòmic que va portar feina i riquesa als pobles...
 • 18 juny 2019
 • 0
UN OBLIT HISTÒRIC és la primera producció de Saurines en col·laboració amb  La Directa (https://directa.cat/ciutats-amb-el-cor-trencat/) . Un reportatge on veïnes del Barri Antic de Valls...
 • 24 març 2017
 • 0
Segona de les converses de CREACIÓ EN TERRITORI, la mostra audiovisual organitzada per l’Institut d’Estudis Vallencs i Produccions Saurines, que acosta el cinema d’autor a...