LA VALL DEL FRANCOLÍ. L’ALÈ DEL CAMP.
  • 29
  • 08

LA VALL DEL FRANCOLÍ. L’ALÈ DEL CAMP.

Una campanya de micromecenatge per a un documental per al Camp de Tarragona.

 

Des dels nostres inicis a Produccions Saurines sempre hem tingut molt present el territori que considerem el nostre espai natural, el Camp de Tarragona. L’hem retratar des de diverses  perspectives, els paisatges, la gent, els productes, cercant una mirada particular cap a una regió  poc representada en la tradició de la narrativa audiovisual.  Així que era normal que a la curta o a la llarga ens decidíssim a tractar un dels temes més presents en les vides de les persones que habitem aquestes contrades, molts hem nascut o passat bona part de la nostra existència amb la refineria i el complexe petroquímic que l’acompanya en l’horitzó. Un paisatge i les seves conseqüències que ens hem vist obligats a acceptar  tot i la indignació i el recels amb els que hi convivim.

 

No som els primers ni els únics, però si que és estrany que en un moment on la ciutadania es mostra més preocupada que mai per temes medi ambientals els mitjans de comunicació públics no hagin prestat més atenció en tractar aquesta qüestió. A saurines ho fem amb la complicitat de La Plataforma Cel Net  qui amb el suport de l’Ajuntament del Morell ha encarregat a  la Universitat Politècnica de Catalunya, diversos estudis per avaluar les emissions atmosfèriques contaminants a la Vall del Francolí a partir de controls socials, químics i de modelització numèrica. Estudis que han ajudat a canviar les coses. La població està ara més informada que mai sobre el que respira, les administracions tot i la seva immobilitat estan alerta per  la pressió social que això comporta i les empreses, exhibint un alt grau de cinisme, després del primer estudi on es va demostrar  com  el compost carcinogen 1.3 butadiè superava set cops els nivells aconsellats segons criteris de qualitat ambiental, en van regular les emissions. Un gran pas endavant tenint en compte que al país no existeix encara una llei que obligui a les químiques a controlar el que escampen per l’aire.

 

Si finalment, a través de la campanya de micromecenatge actual, aconseguim tirar endavant LA VALL DEL FRANCOLÍ. L’ALÈ DEL CAMP, tindrem un documental que  no es centrarà només en la denúncia  de la indústria petroquímica, ni posarà imatges als estudis sobre la qualitat de l’aire ja existents. LA VALL DEL FRANCOLÍ, vol ser la reivindicació d’un territori històricament menystingut, oblidat pels centres de poder i apropiat per la indústria. Sabem que no es pot estimar el que no es coneix, però com podem conèixer un lloc altament fragmentat, al que se’ns fa difícil o del tot impossible accedir-hi?  Afortunadament, tenim ben a prop nostre experiències de territoris que han decidit prendre partit i això els ha portat a recuperar l’autoestima.

 

L’ALÈ DEL CAMP, serà un retrat de les persones que lluiten per canviar la situació, desmuntant aquest pacte de silenci que des de molts ajuntaments i la Generalitat  s’ha potenciat al llarg d’anys.  La salud de les persones, la qualitat del medi ambient han guanyat punts en el rànquing de preocupacions socials davant un model econòmic que s’ha demostrat fracassat, les promeses de seguretat laboral i unes condicions de treball dignes  ja no existeixen. Ajuntaments de ciutats i pobles depenen de les indústries per arrodonir els pressupostos municipals, però la ciutadania, un cop més, es  torna a mostrar en una posició molt més a l’avantguarda que els seus polítics, incapaços d’imaginar un canvi en el patró d’explotació industrial.

 

Elisenda Trilla.

Article aparegut l’agost de 2016 al digital La Conca5.1

More News
  • 14 des. 2018
  • 0
Al Camp de Tarragona fa més de quaranta anys es va imposar un model de desenvolupament econòmic que va portar feina i riquesa als pobles...
  • 18 juny 2019
  • 0
Ens trobem en el zenit del rodatge del nostre darrer projecte documental PARADÍS PINTAT (#paradíspintatdoc) una proposta elaborada al voltant de la peça teatral homónima...
  • 23 febr. 2017
  • 0
  La quarta edició de CREACIÓ EN TERRITORI, la mostra audiovisual organitzada per l’Institut d’Estudis Vallencs, que acosta el cinema d’autor a la nostra ciutat,...